Job de PR

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
Job de PR

Job de PR

Am tot auzit in ultima perioada persoane (de obicei de sex feminin) care isi cauta job de PR. Daca il gasesc sau nu e irelevant, insa am avut curiozitatea sa intreb in ce consta un job de PR in 2010, ce pasiune le impinge catre acest job si cum se asteapta sa fie. Nu am prea primit raspunsuri …

Sa analizam istoric 🙂 In anii 70 – 90, PR-ul a fost personajul acela dragut, de obicei o fata frumoasa, aleasa dintre rudele top-managerilor sau pentru perspectiva de proba sub/pe birou, care iesea in public si spunea un text pre-definit, bine structurat, prin care incerca sa comunice tot ce isi dorea compania pe care o reprezinta sa afle publicul (consumatorii) si sa ascunda tot ce nu vroia compania sa se afle (chiar daca era adevarat). Ea zambea mult, flirta cu media, avea o viata sociala bogata si in final, de cele mai multe ori, se casatorea cu un mogul.

Acum, in 2010, tot auzim despre modificarea comunicarii si a marketingului de la un emitator (intruchipat de PR) si muuulti receptori relativ amorfi (consumatorii) catre un mediu mult mai complicat, in care receptorii devin si emitatori si mesajul se modifica in functie de perceptia consumatorilor. Stiti voi, au aparut comunitatile online, social media, user generated content, etc si nu mai tine orice bullshit in PR sau marketing.

Ei bine, in acest context, in ce consta jobul de PR? Mai tine oare sa apari ca dl. Ciocan la TV la ora de maxima audienta, sa ne zambesti frumos si sa ne inspiri incredere in calitatile exceptionale ale politistului roman povestind despre cele 1% cazuri rezolvate si ignorand total celelalte 99%?  Si ce faci daca nu esti PR la Politia Capitalei? Sau daca incepi cu stangul din prima zi ca Andrei Gheorghe la Finante (de fapt, dupa balba aia, a mai simtit cineva ca e Andrei Gheorghe PR la Finante?). Mai merge povestea cu vrajit (uneori si spaguit) ziaristi ca sa scrie ce vrei tu?

Cum separam PR de social media marketing? Sau nu il separam? Unde il pozitionam fata de agentie, de consultanti si in final, ce-i dam sa faca? Sau in sensul invers, tu candidatul sau candidata la un job de PR, ce cauti de fapt, ce te astepti sa faci la acel job, de ce il cauti de fapt? Pentru ca e easy si de imagine? 🙂

Voi ce credeti?

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)


13 Responses to “Job de PR”

  1. chinezu says:

    eu unul incep sa folosesc din ce in ce mai putin termenul de PR
    il prefer pe ala mai urat si mai pretentios, dar atat de adecvat, de comunicare integrata
    e mult mai greu sa faci asa ceva decat sa dai un comunicat talamb sau sa organizezi un eveniment care aproape ca se organizeaza singur 🙂
    sa combini traditionalul cu modernul, asta e adevarata provocare
    si care da mari batai de cap agentiilor traditionale…

  2. Andreea says:

    eu cred ca exista foarte putini oameni de PR in Romania. Pentru restul fetelor care practica meseria, bloggerii (daca nu ma insel) au inventat termenul de “piarizda”. Care li se potriveste ca o manusa unora 🙂

    asta ca sa tratez partea facila a articolului tau. Pentru restul chestiunilor se deschide o discutie interminabila in care nu doresc sa ma bag momentan.

  3. BTO says:

    @ Chinezu. Ba poti sa folosesti PR. Eu il folosesc, pentru ca stiu ca inseamna cu mult mai mult decat comunicate de presa.

    Cat despre istoric: “Sacred Congregation de Propaganda Fide” este un departament infiintat de Vatican in secolul 17, responsabil cu raspandirea crestinismului in lume prin mijloace care tin, partial, de ceea ce am numi astazi PR.

  4. sorin says:

    Cu permisiunea ta, pun link la urmatorul articol http://ebooks.unibuc.ro/StiinteCOM/tabarcea/1.htm

  5. Alex says:

    Cum o spus chinezu “sa combini traditionalul cu modernul, asta e adevarata provocare”

  6. uneori am impresia ca termenul de “piarizde” folosit de Arhi va intra pana la urma in uz ca termen stiintific 😀

  7. PR fac cei care n-au auzit (???), n-au acceptat sau n-au integrat social-media in activitatile zilnice. Social-media cere insa, fata de PR niste abilitati ceva mai deosibite si mai rare, cum ar fi empatia..

  8. Bogdan says:

    Daca tot te dai expert in social media, ar trebui sa stii ca butoanele alea de Digg sau Buzz nu isi au locul aici pentru ca nu ai continut pentru acele retele. Ma depaseste de ce ai ales sa le incluzi in pagina.

  9. Ovidiu says:

    La noi, pr-ul este la inceput. Chiar si seniorii invata lucruri noi in fiecare zi. Referitor la nebunia asta cu social media, ca daca nu esti pe net nu existi este discutabil. Profilul unor firme nu le recomanda sa fie pe facebook sau twitter, ca de exemplu un producator de usi, unul de vopsea, o firma de paza sau Guvernul Romaniei. Pana intelegem noi care-i treaba cu social-media apare alta smecherie si tot asa. Bonus, sefii aia mari nu prea le au cu the internets.

  10. Andreea says:

    Nu prea vad diferente intre PR si social media marketing, ambele se ocupa de imaginea unui client, de organizarea diferitelor evenimente etc

Leave a Reply

Anunta-ma cand posteaza cineva comentarii la acest articol.

 

css.php