Copil fiind, ma uitam (da, aveam video) la filmele americane si eram fascinat de modul cum isi impodobeau casele pentru Sarbatorile de iarna, de miile de beculete care luminau fiecare casa si, mai departe, intr-o inlantuire miraculoasa, cartiere intregi. Parintii mei, ca toata lumea in perioada totalitara a Romaniei, impodobeau bradul din casa, dar il ascundeau destul de bine, camuflandu-l pe bietul Craciun sub imaginea falsa a lui Gerila, dupa cum erau “ordinele” de partid. De luminite exterioare si impodobiri nici nu era rost de discutie. Auzeam povesti despre X sau Y care au avut curajul (sau prostia) de a pune un bradut cu lumini chinezesti la geam si pe care l-a atentionat imediat un “tovaras” ca risca locuri unde lumina nu vine cu anii daca insista …
A venit Revolutia Romana, am crescut, Gerila ne-a parasit firesc si Craciunul a inceput sa fie din ce in ce mai prezent in inimile noastre. Imi aduc aminte ca pe la 19 sau 20 de ani am gasit o steluta colorata cu ventuze de prins in geam si am pus 2 sau 3 in tot apartamentul, pe partea dinspre Calea Mosilor. Mai erau 2-3 vecini de vis-a-vis cu luminite faine la geam si chiar o tanti cu tot balconul impodobit cu beculete. Au mai trecut 5 ani dar, spre regretul meu, cartierele de blocuri din Romania au ramas in majoritatea lor gri si in perioada sarbatorilor, impodobitul exterior fiind un pic mai dificil intr-un sistem ramas “colectiv” si in care dialogul si actiunea comuna sunt exceptii si nu regula, cum ar fi normal.
In 1995 sau 1996, pentru prima oara, Primaria Bucuresti a decorat si luminat cateva artere principale. Erau doar cateva luminite la Universitate si pe Magheru, intre Romana si Unirii, dar pentru mine a fost o nebunie totala, ma plimbam pe strazi convins ca nici in Times Square nu poate fi atat de frumos.
Anii au trecut, din copil am devenit tata, dupa 35 de ani am avut curajul sa ma despart de blocul in care m-am nascut si am crescut si sa imi iau pe cap casa, curte, gradina, gazon, pomi, garaj, toate bataile de cap aferente despartirii de bloc. Ne-am mutat pe 1 decembrie, in urma cu 2 ani, dupa vreo 6 luni de “amenajari” – cei care ati trecut prin asta intelegeti exact numarul de fire de par alb care mi-au crescut in cele 6 luni si de cate mii de ori am strigat disperat “ce mi-a trebuit mie casa?!“. Cam la o saptamana dupa ce ne-am mutat, cand inca mai stateam pe perne la televizor ca nu ajunsese canapeaua, am facut o plimbare prin cartier si, pentru prima oara, am simtit ca nu voi mai regreta niciodata alegerea facuta, ca am ajuns acolo unde mi-am dorit intotdeauna, acolo unde pot sa fiu fericit. Casa dupa casa, strada dupa strada, noi si noi armonii, culori, formatiuni de lumini. Imaginatia si efortul depus de toti vecinii transformasera cartierul intr-un festival de decembrie, care depasea amintirile copilului Mugur din filmele americane. Copilul din mine ajunsese in Paradis.
Suntem deja in al treilea an in care ne decoram casa, invatam si exploram ce ne place, ne lasam surprinsi si ne bucuram de ce iese. Venind seara acasa dupa o zi cu bune si rele, precum avem toti, ma apropii cu masina de casa cat de incet pot si ma uit la luminitele de sarbatoare care o impodobesc. Ma gandesc instant la Anastasia, la Cristina, la Mos Craciun, la dragoste, la bunatate, la fericire. Viata mea devine intr-o clipa mai frumosa, mai implinita, mai plina de sens. Tot ce este mai bun in mine iese la iveala si tot ce este mai hatru se ascunde pana ce nu mai e de gasit. Si sunt uimit cum niste simple beculete (da, intre timp sunt leduri) ne pot schimba atat de mult, ne pot face mai frumosi pe dinauntru in acelasi timp in care ne astern instinctiv zambetul pe buze.
Oare ar fi o sansa pentru Romania sa fim toti mai impodobiti de Sarbatori, sa ajunga pe deplin lumina si pe blocurile gri si de pe ele in sufletele noastre, ale tuturor? Oare vom deveni mai frumosi, mai buni, mai fericiti? Oare, in loc sa fim rai, egoisiti si singuri precum se pare ca evolueaza societatea, vom petrece mai mult timp gandindu-ne cum sa facem bine si sa raspundem fericire tuturor celor pe care-i intalnim, oferindu-ne astfel noua implinire, liniste sufleteasca si fericire?
Salut,
Nu stiu cat de mult m-ai putea ajuta, dar zic sa te intreb.
Povestea este lunga. Sumarul ei este ca am dat 36.000 euro degeaba (nu numai eu. suntem mai multe familii).
Drept urmare rugamintea mea catre tine. Poti promova intr-un fel aceasta poveste:
http://topinvestromania.wordpress.com
Multumesc.
PS: scuze , dar nu am gasit Contact-ul tau